SULJE

Ma 02.04.2007 klo 19.30 Lassila

Harjoitusottelu

  PoHU 2 - RiRa Ug

6-1 (0-0)

1.puoliaika

1-0 PoHU 2

2-0 PoHU 2

3-0 PoHU 2

4-0 PoHU 2

4-1 Kotilainen

2. puoliaika

5-1 PoHU 2

6-1 PoHU 2

 

RiRa kokoonpano: Maalissa Ville Hellén

Puolustajat: Pasi Eskelinen, Arto Lindén, Haidar Al-Taee, Sauli Tuomela, Henri Hietala, Tommi Lahti

Keskikenttä: Henkka Ikonen, Antti Ahjoniemi, Tommi Kumén, Ahmad Al-Taee, Ville Vitikka, Toni Kapanen

Hyökkääjät: Niko Tuononen, Aapo Kotilainen (1+0), Ville Vornanen, Juho Isohanni

 

Erotuomari: Nils Lemström

PoHU onnistui lähes kaikessa

Aikaisen kevään siivittämänä Riipilän Raketin reservijoukkue Underground aloitti virallisesti kautensa pelaamalla Helsingin Lassilassa harjoitusottelun Pohjois-Haagan urheilijoiden kakkosjoukkuetta vastaan. Ottelu päättyi PoHUn selvään voittoon. Ottelussa nähtiin seitsemän maalia, joista peräti kuusi teki PoHU ja RiRan oli tyytyminen yhteen lohdutusmaaliin. Kenttätapahtumat olisivat, ehkä oikeuttaneet RiRan kärsimään pienemmän tappion, mutta PoHUn tehokas hyökkäyspeli koitui ottelussa RiRan kohtaloksi.

PoHUn ja RiRan Kakkosjoukkueiden väliseen otteluun päästiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa, kun aikainen ja lämmin kevät oli sulattanut ja kuivattanut Lassilan hiekkakentän melko normaalikuntoiseksi. RiRalle ottelu olisi käytännössä kauden ensimmäinen ja samalla tapahtuma olisi ensimmäinen ulkotapahtuma joukkueelle. Viime viikkoina jälleen kohentunut aktiivisuus näkyi myös otteluiltana, kun RiRa oli saanut paikalle mukavat 17 pelaajaa. Ainoaksi ongelmaksi muodostui käytännössä joukkueen ainoan maalivahdin Severi Paakkasen sairastuminen ottelua edeltäneenä viikonloppuna. Maaliin laitettiin, käytännössä maalivahdin hommat jo taakseen jättänyt Ville Hellén, joka ei talven aikana ole treeneissä tolppien välissä kertaakaan ollut.

PoHU lähti otteluun ainakin meidän näkökulmasta hienoisena, ellei jopa selvänä ennakkosuosikkina. Ottelun alku oli kuitenkin molemmilta joukkueilta tunnustelevaa peliä ja peli alkoikin hyvin tasaisesti. PoHU pääsi kuitenkin iskemään Tommi Lahden rikkeestä boksin rajalla, seuranneesta vapaapotkusta 1-0 johtomaalin jo viiden minuutin pelin jälkeen. PoHUn pelaajan matala veto painui vasemman tolpan kautta RiRan verkkoon, maalissa Hellén oli voimaton. Vaihtopenkillä muutamien pelaajien näkemys oli, että muurissa oltiin tilanteessa vähän lepsusti ja se olisi osasyynä vaikuttanut maalin syntyyn. Peli jatkui tästä edelleen tasaisena, mutta vähitellen ote siirtyi yhä enemmän PoHulle, joka tuntui olevan äärimmäisen vahva keskikentän ilmapalloissa ja kaksinkamppailuissa. RiRan vaarallisen kulman jälkeen PoHU pääsi hyökkäykseen, josta pallo jäi RiRan alueelle vaarallisesti pyörimään ja kun 16-alueen ulkopuolella väijynyt PoHun pelaaja sai pallon jalkaansa ja latasi sen Hellénin käsien kautta maaliin, näytti tilanne RiRan kannalta tässä vaiheessa melko heikolta. Klassinen esimerkki siitä, kun palloa ei saada kunnolla purettua ja vastustaja pääsee väijymään maalivahdin alueen rajalla vapaana. Maalissa Hellén näytti hiukan epäröivän miten pallon torjuu, ja lyhyen vartensa takia ei lopulta palloon aivan ylettänyt. Tilanteessa näkyi juuri Hellénin pelaamattomuus maalissa ja epävarmuus siitä, miten tulisi erilaiset pallot torjua. Joka tapauksessa peli oli PoHUlle 2-0.

Tämän jälkeen alkoi RiRalla pelissä heikko jakso, jonka PoHU käytti tehokkaasti hyväkseen. Yksinkertaiset pistot yllättävän nopealle kärkipelaajalle, saivat RiRan puolustuksen raiteiltaan useampaan otteeseen ja tilanteissa oltiin jatkuvasti askeleen jäljessä PoHUn hyökkääjiä. Muutamaan otteeseen toppareiden Baisin ja Saulin uhrautuvaiset viime hetken katkot pelastivat RiRan, mutta silti PoHU pääsi iskemään kahdesti. Molemmissa maaleissa oli samankaltaisuuksia. Ensin PoHUn puolustajat avasivat peliä keskialueelle, melko lyhyillä syötöillä, josta heitettiin pallo kärjille jotka pudottivat sen taitavasti omille pelaajille ja josta taas muutamalla lyhyellä syötöllä pelattiin kärkimies läpiajoon ja varma tekopaikkojen hyödyntäminen muutti lukemiksi jo 4-0. RiRan jostain syystä hajanaiselta näyttänyt puolustus, ei millään keinolla pystynyt saamaan PoHUn samalla kaavalla vyöryviä hyökkäyksiä kuriin, vaan vaarallisten tilanteiden luominen pysyi yksinomaan PoHulla, vaikka RiRa saikin rakenneltua hyökkäystään aina jonkun verran puolen kentän yli. RiRalla oli noin 30 minuutin kohdalla pienen hetken ajan parempi ote pelistä ja se saikin pidettyä pelin PoHUn kenttäpuoliskolla. Laidassa pelannut debytantti Tommi Kumén pääsi vetopaikkaan, kun kärjessä pelannut Niko Tuononen jätti pallon ovelasti kantapäällä Tommille. Tommin veto kuitenkin epäonnistui ja tilanne säilyi ennallaan. Viiden minuutin sisään RiRa saikin ns. "melkein paikkoja", mutta viimeinen silaus hyökkäyksistä puuttui. Vähän ennen puoliaikaa RiRan suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi (syöttäjä hakusessa, ilmottakaa vieraskirjaan) jalkavaivoistaan toipumassa oleva Aapo Kotilainen iski RiRan kavennuksen 4-1. Aapo ei vedossa epäröinyt hetkeäkään. PoHUn puolustajan ahdistellessa, Aapo latasi komean vedon etunurkasta PoHun maaliin. Aikaa oli tilanteessa vähän ja Aapo käytti ne muutamat sekunnit tehokkaasti hyväkseen. Puoliajalle lähdettiin PoHUn selvässä 4-1 johdossa.

Aapo teki tänään RiRan ainokaisen.

Toisella puoliajalla peli muuttui selvästi erilaiseksi ja RiRa sai selkeästi juonen päästä kiinni. Syöttöpeli yksinkertaistui, uskallettiin pelata lyhyitä syöttöjä maata pitkin ja hyökkäys sekä keskikenttä löysivät yhteisen sävelen hyökkäyksien rakenteluun. Upea syöttöyhdistelmä nähtiin, kun Henkka Ikonen nousi pallon kanssa ylöspäin ja jakoi palloa Ville Vornaselle, joka taas syötti vetopaikassa olleelle debytantti Juho Isohannille. Juho kuitenkin epäröi tilanteessa ratkaisevasti ja laukaus jäi uupumaan. Näin tilanne kuihtui kasaan. PoHUn puolustus saatiin jatkossakin ajoittain erittäin ahtaalle. Aapon ja Nikon parantunut liike yhdessä parantuneen syöttöpelin kanssa tuotti PoHUn puolustajille ongelmia. Niko pelasi Aapon kertaalle aivan avoimeen paikkaan maalin edessä, mutta olisiko pallo hiukan epätasaisesta kentästä pompannut ja Aapo ei saanut täysin kontrolloitua viimeistely-yritystä aikaiseksi.

Tässä kaikessa tuoksinassa PoHU oli ehtinyt kuitenkin rankaista RiRaa kertaalleen. PoHUn 5-1 maali syntyi neljän RiRan virheen takia. Ensin Haidar avasi kaaripallon suoraan vastustajan sumppuun, josta pallo pelattiin RiRan kenttäpuoliskolle, jossa kaksinkamppailu hävittiin ja PoHU pelasi pallon laitaan, jossa ei RiRan linkkiä näkynyt. Tämän jälkeen ilkeä matala keskityspallo RiRan maalille. RiRan puolustaja oli miesvartioinnissa auttamattomasti tilanteessa jäljessä ja PoHUn hyökkääjä siirsi pallon parista metristä varmasti maaliin. PoHUn karmean tehokas maalipaikkojen hyödyntäminen huipentui, kun parhaan RiRan hallinnan kesken se pääsi nousemaan RiRan kenttäpuoliskolle, jossa PoHun keskikenttämies pääsi melko vapaasti laukomaan noin 20-metristä ja pallo upposi jälleen Hellénin selän taakse. Tällä kertaa melko helposti. Maalin jälkeen PoHUn pelaajien kommentit "tais olla eka veto tällä puoliajalla" kertovat karua kieltä siitä, mikä oli pelin henki.

Ennen peliä puhutusta kontrolloidusta tiivistä joukkuepuolustamisesta oltiin tänään kaukana ja lopputulos PoHUn kakkosjoukkueelle peräti 6-1. Lukemat aivan selkeästi PoHUn ansaitsemat, mutta kuitenkin kenttätapahtumiin nähden PoHUn voittomarginaali oli epäreilun suuri. Ensimmäinen vaparimaali ja muutama Hellénin selän taakse helposti uponnut kuti, olivat maaleja, jotka normaalioloissa olisi ehkä pystytty välttämään. Näin olisi oltu hivenen lähempänä vastustajaa, mutta tasapeliin tai voittoon olisi vaadittu jo selkeää oman pelin parantamista. Parasta oli kuitenkin se, että peli loppua kohden parani meiltä selvästi ja jatkossa tullaan kentällä varmasti näkemään entistä vaarallisempi Underground.

Arvioita siitä, miten RiRan pelaajat tänään pelissään onnistuivat. Puolustajista etenkin konkari Pasi Eskelinen avasi peliä hyvin ja peli saatiin pyörimään paremmin. Baisi oli kuitenkin muun puolustuksen tapaan liian usein askeleen jäljessä/myöhässä PoHUn hyökkäyksissä. Baisi onnistui muutamaan kertaan venymään hyvään viime hetken katkoon komealla liukkarilla. Jalkavaivoista kärsivät toinen konkaripuolustaja Arto Lindén pelasi eleettömästi ja vältti suuremmat virheet pelissään. Lopussa keskikentän pohjalle pakin paikalta nostettu Tommi Lahti pelasi jälkimmäisessä paikassa selvästi paremmin, kuin pakkina. Topparin paikalla ei tuntunut peli aivan täysillä maistuvan tai sitten se oli jotain muuta. Laitapakkina pelannut Haidar pelasi puolustussuuntaan erittäin hyvin. Haidar sai vastustajan hyökkäykset varsin usein hyydytettyä hyvällä puolustamisella. Suuri miinus Haidarille ehdottomasti syöttöpelistä ja pelin avaamisesta. Liian usein luokattomia syöttöjä "ei kenenkään maalle" tai suoraan vastustajille. Yksi oman pelin käynnistymisen ongelma oli ehkä juuri laitapakkien Haidarin ja Henri Hietalan heikossa pelin avaamisessa. Debytantti Henri Hietala pelasi silti melko hyvän pelin ja ei ainakaan näkyvästi sotkeutunut mihinkään isoon virheeseen. Puolustuksen kuningas tänään oli ehdottomasti topparina etenkin toisella puoliajalla hienosti pelannut Sauli Tuomela. Sauli oli katkoissa, sijoittumisessa ja ilmapalloissa lähes aina askeleen edellä PoHUn hyökkääjiä ja muutama upea nousu täydensi Saulin pelin. Sauli ehdottomasti tänään koko RiRan paras pelaaja.

Keskikentällä jouduttiin tällä kertaa hieman yllättäen katsomaan, kun PoHUn pelaajat veivät keskikentän keskustan kaksinkamppailut ainakin 70 prosenttisesti itselleen. Normaalisti keskikentällä "voittamattomat" Henkka Ikonen ja taistelutahtoinen Antti Ahjoniemi hävisivät valitettavasti useita palloja ja PoHU pääsi vyörymään kohti RiRan maalia. Tuskin se kuitenkaan yrityksen puutteesta oli kiinni. Ehkä molemmilla sattui olemaan vähän huonompi päivä tänään. Laitalinkkinä pelannut Toni Kapanen jäi muutamaa toisen puoliajan tilannetta lukuun ottamatta vahvasti pimentoon. Ahmad ei jälleen pelannut alaspäin ollenkaan annettujen ohjeiden mukaisesti ja hyökkäyspelissäkään ei Ahmad tänään loistanut. Ehkä olisi viilenevässä kevätillassa kannattanut shortsien sijaan harkita pelaamista pitkissä housuissa. Linkeistä parhaiten onnistui Ville Vitikka, joka pelasi molempiin suuntiin kiitettävästi ja pääsi muutaman kerran laidalta nousemaan ja keskittämään maalille. Tommi Kumén haki muutaman kerran hyvin tilaa itselleen ja pääsi osallistumaan vahvasti muutamaan hyökkäykseen. Viimeinen terävyys kaikkien linkkien pelaamisesta puuttui. Aina yritteliästä jalkansa loukannutta Konsta Vesteristä olisi tänään totisesti kaivattu, sen verran kuivaa oli linkkien peli.

Hyökkäyksessä Niko Tuononen, Aapo Kotilainen, Ville Vornanen ja Juho Isohanni pelasivat kaikki kohtuullisesti välillä väläytellen. Hyökkääjät eivät montaa pallokosketusta pelissä saaneet. Siihen saattoi vaikuttaa ajoittainen hyökkääjien laiska liike pallottomana tai sitten keskikentän uskallus syöttää kärjille jalkaan. Hienon maalin tehnyt Aapo jätti kovin usein tulematta palloa vastaan ja muutama hyökkäyksen alku tyrehtyi tähän. Aapo kuitenkin suoriutui urakastaan tänään hyvin ja maali hyökkääjänä tällaisessa vähätilanteisessa pelissä on hyvä suoritus. Juho ei päässyt aivan parhaaseen loistoonsa, mutta ei saanut parhaita mahdollisia palloja itselleen. Vornanen osallistui erittäin aktiivisesti keskikentän pelin rakenteluun ja Vornanen pääsi hyökkääjistä ehkä eniten hyödyntämään kapasiteettiaan. Sen sijaan Nikolle ei riittävästi aikaa pallon kanssa siunaantunut, eikä Niko muutenkaan päässyt hyödyntämään parhaita ominaisuuksiaan.

Ennen Riipilän herruus ottelua edustusjoukkuetta vastaan ongelmia riittää ratkottavaksi. Tänään pelattiin ensimmäinen peli ulkona ja hiekalla. Se näkyi varsinkin alussa meidän otteissa. Tuttu ja turvallisen tasainen hallin tekonurmi vaihtui perinteiseen hiukan arvaamattomaan hiekkakenttään. Omaa peliä ei saatu hiekkakentällä kulkemaan läpi ottelun riittävän hyvin ja PoHU hyödynsi tappavasti meidän heikot hetket. Kuten sanottua lukemat 6-1 eivät kerro koko totuutta ottelun kulusta. Ne kertovat kuitenkin koko totuuden siitä, että meillä on oltava kaikki palaset kunnossa ennen ottelua tai viimeistään sen alkaessa, jos peleistä meinataan saada menestystä. Kaikki pelin osa-alueet maalivahti, puolustus, keskikenttä ja hyökkäys pitää saada linkittymään saumattomasti toisiinsa, jotta tuloksia saadaan aikaiseksi. Tappio näin isoilla lukemilla herättää luonnollisesti kysymyksiä joukkueen iskukyvystä, mutta paikalla olleet tajuavat varmasti, että lopullisia johtopäätöksiä ei tästä pelistä kannata vetää. Tästä varmasti parannetaan ja edustusjoukkueen kannattaa olla varpaillaan, kun nälkäinen Underground iskee sen kimppuun ensi viikon torstaina Vapaalassa pelattavassa ottelussa.

 #51 Niko

 

SULJE