SULJE

To 12.04.2007 klo 19.00 Vapaalan aukee

harjoitusottelu

 RiRa - RiRa ug

1-2 (1-0)

1.puoliaika

1-0 RiRa Timo Huhta

2. puoliaika

1-1 Tuononen

1-2 Tuomela (Ahmad)

.

RiRa Ug: Maalissa Severi Paakkanen/Muhamed Mahmud Puolustajat: Mikael Lepistö, Arto Lindén, Sauli Tuomela (1+0), Henri Hietala, Tommi Lahti

Keskikenttä: Henkka Ikonen, Antti Ahjoniemi, Ville Vitikka, Haidar Al-Taee, Ville Vornanen, Lassi Järvinen

Hyökkääjät: Niko Tuononen (1+0), Aapo Kotilainen, Juho Isohanni, Toni Kapanen, Ahmad Al-Taee (0+1

 

Erotuomari: Nils Lemström

 

12.4.2007 RiRa - RiRa Ug 1-2

Taistelu Riipilän herruudesta

Taistelu Riipilän herruudesta Riipilän Raketin edustusjoukkueen ja kakkosjoukkue Undergroundin välillä käytiin Vapaalan aukean kentällä, jossa puuskittainen tuuli toi olosuhdepuoleen hiukan yllättävyyttä. Itse ottelussa edustusjoukkueen haluton pelin jauhaminen sinnikästä Undergroundia vastaan ei vain yksinkertaisesti riittänyt. Underground nousi toisella puoliajalla edustusjoukkueen ohitse Niko Tuonosen ja Sauli Tuomelan rankaistessa edustusjoukkuetta sen virheistä. Voittomaalin 1-2 iski Sauli Ahmadin antamasta kulmasta.

Talven aikana oli useaan otteeseen noussut esille ajatus siitä, että RiRan edustusjoukkue ja kakkosjoukkue Underground kohtaisivat toisensa harjoitusottelussa. Aluksi edustusjoukkueessa oltiin hiukan skeptisiä sen suhteen olisiko Ug:sta riittävästi vastusta heille. Jonkunlainen kompromissi ilmeisesti löydettiin ja ottelu saatiin järjestettyä, kun melko tiiviin harjoitusottelukauden pelanneen edustusjoukkueen ohjelmaan jäi huhtikuun alkupuolelle tyhjää tilaa. Edustusjoukkue ehdotti peliä 12.4. pelattavaksi. Underground vastasi myöntävästi. Tämä olisi molemmille joukkueille viimeinen harjoitusottelu ennen kauden alkua. Molempien kausi alkaisi Suomen Cupilla, Ug:lla 18.4 Kasiysiä vastaan ja edarilla Sibbo vargarnaa vastaan 22.4.

Edustusjoukkueella oli takanaan hyvin sujunut harjoitusotteluiden sarja, jossa kuudesta pelistä oli tappioita kertynyt vain yksi. Underground oli pelannut ennen illan ottelua viime lokakuusta lähtien vain 2 ottelua. Tammikuussa Espoon palloseuraa vastaan 1-1 ja 2. huhtikuuta kärsittiin raju tappio PoHUn kakkosjoukkueelle lukemin 6-1. Tavalliseen harjoitusotteluun verrattuna illan ottelussa oli jotain erilaista. Kyseessä oli kuitenkin saman seuran joukkueiden välinen ottelu, joka loi otteluun hiukan erilaiset asetelmat.

Ennen peliä Undergroundin huolena oli yhä kasvava sairaslista, jossa lukuisat epävarmat pelaajat aiheuttivat päänvaivaa peluuttamista ajatellen. Pelaajamanageri Niko Tuononen oli reväyttänyt takareitensä tiistain treeneissä ja muutama viime hetken flunssapotilas ilmaantui vasta ottelupäivänä. Positiivisia uutisia saatiin kuitenkin, kun polvivaivainen Toni Kapanen päätti pelata ottelussa ja, kun mukaan saatiin vielä omien kiireidensä takia poissa ollut Mikael Lepistö. Al-Taeen veljekset aiheuttivat jälleen muutamia harmaita hiuksia valmennusvastaaville, kun ensin Ahmad oli eksynyt Rajatorpan kentälle ja Haidar ei ilmaantunut paikalla ollenkaan. Loppujen lopuksi Undergroundilla oli käytössään 16 pelaajaa edustusjoukkueen 14 pelaajaa vastaan. Kokonaisuudessaan melko hyvin näin pieneltä seuralta.

Ensimmäisellä puoliajalla aluksi Underground sai yllättäen ahdistettua edarin omassa päässään ajoittain vaikeisiin tilanteisiin ja tässä valossa peli alkoi tasaisena. Ug:lle syntyi jopa muutama tilanteen poikanen, joista paras oli, kun edarin maalissa pelanneen Mikko Juvosen purkupallo tuli suoraan Ug:n kärjessä pelanneen Aapo Kotilaisen jalkaan. Tilanteessa Aapo ei kuitenkaan täysin ehkä hahmottanut, että maalivahti oli pois asemistaan ja hieroi palloa jaloissaan ratkaisevasti liian kauan ja laukoi lopulta suoraan takaisin asemiin ehtineen Juvosen syliin. Muutenkin ottelun alku meni, ehkä edarin hiukan ihmetellessä Ug:n peliä.

Nopeasti edustusjoukkue sai kuitenkin pelin juonesta kiinni ja alkoi pitämään palloa yhä enemmän hallussaan. Edustusjoukkueen pyörittely jäi kuitenkin usein vaisuksi ja se tapahtui lähinnä sen omalla alueella. Heti, kun edari nousi puolenkentän yli, oli Ug:n miehitys tiivisti vastaanottamassa sen hyökkäyksen yrityksiä. Lähinnä laitoihin jäi tilaa, josta edari pääsi muutamaan otteeseen nousemaan vaarallisen oloisesti. Keskitykset ja hyökkäyksien päättäminen jäivät kuitenkin vajaiksi.

Ug:n keskikentän keskustassa Antti Ahjoniemi ja Henkka Ikonen suorittivat tehtäväänsä erinomaisesti taistellen. Alempana Sauli Tuomelan ja Tommi Lahden johdolla muu puolustus hoiti irtopallot varmasti pois vaara-alueilta. Ug:n ylöspäin pelaaminen lähti liikkeelle melko nopeasti ja sillä saatiin tiettyä painetta edarin puolustukseen. Varsinaisia kontrolloituja hyökkäyksiä ei kuitenkaan juuri syntynyt, mutta yksinkertainen tiivis pelitapa näytti olevan tässä vaiheessa tarpeeksi. Edustusjoukkue sai muutamista laidan kautta tulleista hyökkäyksistään hankittua pari kulmapotkua, jotka kuitenkin epäonnistuivat lähes järjestäen.

Peli jatkui tästä ennakkoasetelmiin nähden yllättävänkin tasaisena ja Ug pystyi jatkamaan kurinalaista peliään, edarin yrittäessä löytää keinot ratkaisuihin. Ratkaisu löytyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun pitkästä flunssasta kärsinyt tolppien väliin palannut Severi Paakkanen teki ratkaisevan virheen. Jo muutaman kerran hiukan vajaiksi jääneet Severin avaukset saivat jatkoa, kun Severi käytännössä syötti suoraan edarin aina vaaralliselle Timo Huhdalle, joka muutamalla siirrolla pelasi itsensä vapaaksi ja siirsi pallon varmasti Ug:n verkkoon ja samalla edarin 1-0 johtoon. Maalin syöttäjä löytyy selkeästi Ug:n tolppien välistä ja Severille sattuikin tässä tilanteessa valitettava virhe. Huonot maasta lähteneet avaukset olisi pitänyt huomioida ehkä aikaisemmin ja laittaa joku kenttäpelaajista avaamaan maalipotkut. Huomattavasti PoHU-peliä paremmin otteluun mukaan päässelle Ug:lle maali oli kuitenkin harmillinen takaisku ja kypsästi pelattu puoliaika valui tämän valitettavan virheen takia tappiollisena viemäriin. Puoliaika tulos osittain ansaitusti edustusjoukkueelle 1-0. Ug:lle jäi kuitenkin varmasti hampaankoloon johtomaalin syntytapa.

Puoliajalla ottelu sai hieman yllättävän käänteen, kun uskollisesti RiRan harjoitusotteluita viheltänyt erotuomari Nisse oli loukannut jalkansa ja ei pystynyt enää jatkamaan ottelun viheltämistä. Joitakin vuosia joskus tuomarina toiminut Ug:n Ville Vornanen pyydettiin hätiin. Ville suostui kuin suostuikin jättämään pelikentän ja hyppäämään erotuomarin saappaisiin. Kun on puhuttu siitä, että Ville uskollisesti suostuu pelaamaan lähes paikalla kuin paikalla jos tilanne niin vaatii, niin jälleen Ville uhrautui. Tällä kertaa aina tuomariksi asti. Tästä erityiskiitokset Villelle. Sekavissa puoliaikatunnelmissa Ug meinasi unohtaa laittaa kentälle täyden miehityksen, mutta lopulta kentälle saatiin oikea määrä miehiä. Ottelun toinen puoliaika oli valmis alkamaan.

Puoliajan aluksi Ug vaikutti vetäytyvän yhä alemmas omalla kenttäpuoliskollaan. Edarille jäi paljon enemmän tilaa nousta ja rakennella hyökkäyksiään. Muutama vaarallinen keskityspallo saatiin Ug:n boksiin, mutta lisämaaleja ei nähty. Muutaman onnistuneen syöttökuvion ja pelinrakentelun jälkeen, Ug piristyi kuitenkin huomattavasti ja vaikka varsinaiset kontrolloidut hyökkäykset puuttuivat, saatiin jonkunlaista painetta aikaiseksi.

Edarin puolutuslinja pelasi Ug:n nopeat kärkipelaajat huomioon ottaen varsin ylhäällä ja muutaman kerran edarilla meinasi tulla kiire puolustuspäässä. Edarin linja petti lopullisesti, kun katkotun hyökkäyksen jälkeen pallo pelattiin keskikentällä pelanneelle Ville Vitikalle, joka lähetti läpisyötön kärjessä roikkuneelle Nikolle. Niko, kenties hieman takareisivaivastaan johtuen ei kuitenkaan aivan tavoittanut syöttöä. Maalissa pelannut Juvonen tuli syöttöä vastaan boksin ulkopuolelle ja veti ilkeän pompun jälkeen karmean hutipotkun palloon. Niko pelasi tilanteen loppuun asti, ja kun pallo Juvosen hudin jälkeen lähti suoraan vasemmalla Nikon juoksulinjalle, oli Nikolla pallo jalassaan ja tyhjä maali odottamassa. Vasemmalla jalalla Niko siirsi pallon varmasti keskelle maalia ja edarin pelaajat Juvosen johdolla jäivät hölmistyneinä seuraaman, kun Ug oli noussut tasoihin. Pelissä oli nyt nähty nyt kaksi maalia, jotka molemmat olivat seurausta maalivahtien huolimattomasta pelaamisesta.

1-1 tasatilanteessa edettiin pitkään seesteisissä aselepo tunnelmissa ja edaria ei tuntunut voitto juuri kiinnostavan. Tämä sopi Ug:lle ja se jatkoi maltillisesti omaa peliään ja sai hetken aikaa levätä. Seesteinen vaihe päättyi, kun Underground sai hyökkäyksestään palkinnoksi kulmapotkun, jota antamaan asettui Ahmad. Ahmadin kulma putosi suoraan alueella täysin vapaana olleelle Saulille, joka rauhallisesti otti pallon haltuun ja veti varman vedon pelaajajoukon keskeltä edarin häkkiin. Underground oli riemastuttavasti siirtynyt 1-2 johtoon ja edustusjoukkueessa oltiin ihmeissään.

Viimeisen vartin aikana olisi edustusjoukkueelta saattanut odottaa kovaa yritystä ja vyörytystä kohti Ug:n maalia. Kovasta yrityksestä ei kuitenkaan ollut tietoakaan ja Ug ei missään vaiheessa täysin ahtaalle joutunut. Toki hyökkäykset edustusjoukkueen tahdissa Ug:n maalia kohti tulivat, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei edari saanut. Muutaman kerran boksin rajalta tuli vetoja ja kulmatilanteista syntyi pari vaarallista hässäkkää maalin edustalle. Keskusta oli kuitenkin tukossa ja edarin hyökkääjät olivat siinä kohtaa kenttää melko aseettomia. Edarin peli pyöri ainoastaan laitojen kautta, josta ei tunnetusti juuri maaleja tehdä. Aivan loppuhetkillä syke Ug:n vaihtopenkillä nousi vielä, kun kulman jälkeen pallo jäi pyörimään omalle alueella ja se kimpoili vaarallisesti pelaajalta toiselle ajautuen lopulta edarin pelaajalle, joka pääsi laukomaan vapaasti kohti maalia. Toiselle puoliajalla yhtä flunssaisen Severin tilalle vaihdettu Muhis syöksyi pallon kuitenkin pallon eteen ja takaiskumaalilta vältyttiin. Lopulta 90 minuuttia oli täynnä ja Riipilän herruus meni kaikkien yllätykseksi tässä ottelussa nälkäisemmälle kakkosjoukkueelle lukemin 1-2.

Pelaaja-arvioita

Maalivahti Severi Paakkanen palasi tolppien väliin ja suoriutui pitkän pelaamattomuuden ja sairastelun jälkeen hommastaan kohtuullisesti. Raskauttavan miinuksena kuitenkin avausmaaliin johtanut virhe, jossa Severi avasi pallon suoraan vastustajalla joka kuittasi tilanteesta vieläpä maalin. Huolellisuutta tarvitaan jatkossa lisää. Toisen puoliajan maalissa pelannut Muhis torjui tilanteita melko omintakeiselle tyylillä, mutta piti maalinsa puhtaana. Lopussa huipputorjunta auttoi Ug:ta pitämään johtonsa.

Puolustuksessa kaikki pelasivat tänään melko virheettömästi ja kurinalaisesti. Puolustusta keskeltä johtanut Sauli pelasi jälleen mahtavan ottelun ja oli aina viimeisenä lukkona edarin ahdisteluissa. Lopussa syntynyt voittomaali kruunasi Saulin pelin. Toisella jaksolla Sauli suoritti muutamia hiukan uhkarohkeita, joskin hyödyllisiä nousuja omalta tontiltaan. Onneksi pahoja pallon menetyksiä ei näissä tilanteissa tullut ja Sauli selvisi näistäkin puhtailla papereilla. Sauli olikin jälleen ottelun parhaimmistoa. Muut puolustajat Henri Hietala ja paluun tehnyt Mikael Lepistö osoittivat erinomaista pallovarmuutta ja malttia lukuisissa tilanteissa. Muutaman kerran Hietala ja Migu olivat hiukan vietävinä, mutta muuten vahva peli molemmilta. Puolustuksen apuna käväissyt jatkuvista jalkavaivoista kärsivä Arto Lindén suoriutui lyhyestä urakastaan virheettömästi. Varsin näkymättömästi neljäntenä puolustavana pelaajana pelannut Tommi Lahti hoiti työnsä erinomaisesti ja ei hävinnyt kaksinkamppailuja pelissä juuri ollenkaan. Tommi olikin tärkeä lenkki puolustuksen ja keskikentän välissä ja kuuluu Saulin ohella ottelun parhaimmistoon.

Keskikentällä nähtiin taas normaalitasolla pelaavat Antti Ahjoniemi ja Henkka Ikonen, jotka ahersivat väsymättä keskikentällä molempiin suuntiin. Molemmat olivat kaksinkamppailuissa erittäin vahvoja ja pystyivät rakentamaan peliäkin hyvin. Molemmilta odottaisi kuitenkin vielä hiukan tehokkaampaa hyökkäyksien käynnistämistä. Muut keskikenttämiehet Lassi Järvinen, Ville Vitikka ja Ville Vornanen hoitivat tonttinsa huolellisesti ja Ville Vitikalle erityismaininta tasoitusmaaliin johtaneesta nopeasta läpisyötöstä. Tällaisessa pelissä, jossa ollaan enemmän puolustuskannalla, eivät etenkään Lassi ja Vitikka pääse näyttämään parasta osaamistaan. Kuitenkin molemmat ja etenkin Lassi sopeutui molempiin suuntiin pelaamiseen erittäin hyvin ja malttoi pelata puolustamisen kautta. Lopussa paikalla saapunut Haidar laitettiin lopuksi vielä turvaamaan johtoa keskikentälle. Haidar pelasi lyhyen aikansa hyvin yritteliäästi ja tuoreet jalat antoivat lisävoimaa keskikentälle.

Hyökkäyspään paras pelaaja oli tänään Aapo Kotilainen, joka sai jatkuvasti juuri sopivasti häirittyä edarin puolustusta. Muutaman kerran Aapon hyvä karvauspeli sai puolustuksen todella ahtaalle. Targetin roolissa pelannut Aapo malttoi myös pudotella palloa alaspäin ja näin saatiin hyökkäykseen enemmän pelaajia mukaan. Vielä ehkä aktiivisempaa liikettä pallottomana miehenä, läpisyöttöjen toivossa, olisi ollut toivottavaa. Sekä keskellä, että laidassa pelannut Juho Isohanni pelasi myös pirteästi ja oli toisella puoliajalla jo muutaman kerran selkeässä vetopaikassa. Yrittikö kuitenkin siirtää palloa liian usein vielä vasemmalle jalalle? Tähän siirtelyyn lopulta kuihtuivat Juho tilanteet. Polvivaivainen Toni Kapanen pelasi lyhyen jakson laidalla, jonka aikana sai hankittua muutaman kulmapotkun joukkueelle. Tonin päästessä täyteen kuntoon on odotettavissa varmasti parempaa.

Hyökkäyspään huonoimmat lenkit olivat tänään Niko ja Ahmad. Niko selvästi vielä hiukan keskenkuntoisena takareisivammastaan, halusi kuitenkin pelata tärkeässä ottelussa. Varovainen ja vajaa liikkuvuus ottivat kuitenkin Nikon peliesityksestä tänään paljon pois. Yhden asian Niko kuitenkin hiukan rampanakin sai tehtyä. Tasoitusmaalin, jossa Niko seurasi tilanteen loppuun asti ja hyödynsi maalivahdin virheen tappavasti. Kentän huonoin mies oli tänään jopa melko selvästi Ahmad. Valtavaa intoa uhkunut ja energisesti liikkunut Ahmad ei tapansa mukaisesti noudattanut ollenkaan annettuja ohjeita ja suorastaan raivostuttava kikkailu väärässä paikassa väärään aikaan meinasi ajoittain käydä koko joukkueen hermoille. Heikot syötöt ja pallon menetykset olivat Ahmalle myös yleisiä. Potentiaalia ja jopa jotain taitoakin löytyisi, mutta jos mies hukkaa ne asiat kaikkeen muuhun mihin ei pitäisi, ei tulos ole jatkossakaan tämän parempi. Ahman on yksinkertaistettava peliään rajusti ja saatava siihen lisää huolellisuutta. Ja ne virheet pois. Kun taito jo löytyy, niin enää se pitäisi osata hyödyntää tehokkaasti. Myös annettuja ohjeita esimerkiksi alaspäin pelaamisesta on noudatettava. Kuvaavaa on kai se, että samaan aikaan kun edustusjoukkue vyöryy kohti maalia, juttelee Ahmad Aapon kanssa keskiympyrässä niitä näitä. Mutta se siitä ja seuraavassa pelissä Ahmad toivottavasti pääsee loistoonsa.

Miksi edustusjoukkueelle kävi tänään Undergroundin käsittelyssä niin nolosti kuin kävi? Ennen kaikkea asenne ja nälkäisyys ratkaisivat pelin. Tappioasemassakaan ei juuri ketään edustusjoukkueen pelaajaa tuntunut kiinnostavan pelin tasoittaminen ja kentältä kehotettiin tuomaria lopettamaan peli jo ennen kuin aika oli edes täynnä. Luulisi, että seuran sisäinen kamppailu kiinnostaisi myös ennakkoon parempaa osapuolta selvästi enemmän, jo pelkästään joukkueen kunnian puolesta. Näin ei kuitenkaan käynyt ja kun selvästi nälkäisemmän Undergroundin pelaajat pelasivat melko virheettömän ja kurinalaisen ottelun oli tulos Ug:lle jopa ansaittu. Tai ehkä enemmänkin oikein oli, että asennevammainen edustusjoukkue hävisi. Huomioitavaa on kuitenkin, että edustusjoukkue joutui tekemään joitakin kompromisseja peluutuksessaan, kun esimerkiksi molemmat vakitopparit puuttuivat. Ug:n valmennuksessa oli myös herätty PoHU-pelin ongelmiin ja niihin löydettiin pelissä hyviä lääkkeitä. Maltillinen yksinäisen kärjen taktiikka antoi keskikentällä Ug:lle usein ylivoiman, ja kun vielä pääpalloissa ja kaksinkamppailuissa oltiin yllättäen edellä edustusjoukkuetta, olivat voiton ainekset kasassa.

Valitettavasti tästäkään pelistä ei tiettyjen seikkojen takia voida kovin hyviä johtopäätöksiä Ug:n iskukyvystä vetää. Seuraavaksi vastassa on jälleen ennakkoon kovempi vastustaja, kun Suomen Cupissa kohdataan neloseen noussut FC Kasiysi. Jos turha höntyily onnistutaan jättämään ensi viikollakin kotiin ja vastustaja antaa vähäänkään siimaa ja jos oma peli muutenkin toimii ovat mahdollisuudet yllätykseen jälleen olemassa.

#51 Niko

 

 SULJE