SULJE

26.9.2007 RiRa Ug - FCD, Klo 18 Rajatorppa

5.divisioona

RiRa Ug - FCD  ???

2-2 (0-1)

1.puoliaika

0-1 25' FCD

2.puoliaika

0-2 53' FCD

1-2 54' Lahti rp.

2-2 Tuononen (Isohanni)

.

RiRa: Maalissa: Severi Paakkanen Puolustajat: Sauli Tuomela, Henri Hietala, Pasi Eskelinen, Vladimir Pöyhönen

Keskikenttä: Henkka Ikonen, Antti Ahjoniemi, Lassi Järvinen, Mikael Lepistö, Ville Vitikka, Tommi Kumén, Ahmad Al-Taee, Haidar Al-Taee. Tommi Lahti 1+0

Hyökkääjät: Juho Isohann 0+1, Ville Vornanen, Aapo Kotilainen, Niko Tuononen 1+0

 

Erotuomari: Tuomas Bergström

 

 

Kausi päättyi taistelutasapeliin

 

RiRa Underground yltyi kauden viimeisessä ottelussaan kovaan taisteluun nousun varmistanutta sarjakärki FCD:tä vastaan. RiRa nousi kahden maalin tappioasemasta lopulta 2-2 tasapeliin. Vaikka RiRa oli ajoittain täysin FCD:n vietävissä, pystyi se lopussa asenteella ja taistelulla pistämään FCD:n lujille. RiRan maaleista vastasivat Tommi Lahti pilkulta ja Niko Tuononen Juho Isohannin hyvästä keskityksestä

 

RiRa lähti otteluun FCD:tä vastaan ennen kaikkea näyttämään, ettei se olisi niin huono joukkue, kuin kevätkierroksen ottelu antoi ymmärtää. Juuri ennen juhannusta pelatussa ottelussa kakkosmiehistöllä pelannut RiRa kärsi FCD:lle murskatappion 6-0. FCD oli kulkenut sarjassa kompastelematta aina toiseksi viimeiselle kierrokselle asti, jolloin se kärsi kauden ensimmäisen tappionsa PuMille maalein 2-3.

 

RiRa iski ottelun alkuun sähäkästi ja vihaiset huudot FCD:n pelaajien kesken kertoivat, ettei homma luistanut niin hyvin kuin ehkä oli totuttu. RiRa sai pelinsä kulkemaan ja se olikin ottelun alku hetkillä hallitsevampi osapuoli. Tilanteisiin ei kuitenkaan päästy ja vähitellen FCD otti otteen pelistä.

 

FCD ote vahvistui puoliajan edetessä koko ajan ja se pääsi muutamaan otteeseen ”melkein hyviin” tilanteisiin. Tilanteet kilpistyivät kuitenkin RiRan puolustukseen tai sitten epäonnistuneisiin tilanteiden epäonnistuneisiin päättämisiin.

 

RiRa alkoi olla suurissa vaikeuksissa, kun FCD:n peli pyöri vahvasti keskikentän ja puolustuksen välissä pelanneen Jere Sjögrenin kautta. Tämä maaginen numero 8 haki palloa erinomaisesti jalkaan ja jakoi loistavia/oivaltavia syöttöjä kovalla tarkkuusprosentilla. Jerelle jäi hyvin paljon tilaa hääriä vapaana RiRan pelaajien välissä. Samoissa ongelmissa painittiin myös kevätkierroksella ja keskikentän työmäärä oli silloinkin, kuten tänään, siis valtava.

 

Vaikka RiRa onnistui FCD:n vaarallisimmat tilanteet viime hetkillä katkomaan, pääsi se iskemään johtomaalin, kun ottelua oli pelattu 25 minuuttia. Noin 40 metristä annettu keskialueen vapaapotku oli RiRan kannalta tuhoisa. Vapaapotku kaarsi hienosti RiRan alueen sisään ja RiRan puolustajien ihmetellessä tilannetta, iski FCD:n pelaaja tylysti pallon RiRan verkkoon. RiRan Puolustajat jäivät tilanteessa seisomaan kantapäilleen ja FCD:n pelaaja juoksi vain palloon ja osui siihen FCD:n kannalta riittävästi.

 

Maalin jälkeen FCD:n puristus jatkui tiukkana ja keskikentältä alkoi kuulua tuskaista vaikerointia työmäärästä ja jaksamisesta. RiRan pelissä oli kuitenkin jotain hyvääkin verrattuna esimerkiksi kevätkierroksen peliin. Esimerkiksi keskikentällä ylöspäin pelaaminen sujui varsin hyvin, kunnes se keskikentän ja hyökkäyksen välinen syöttö piti antaa. Tällöin FCD:n puolustus/keskikenttämuuri hoiti tilanteet yleensä varsin helposti ja sai näistä aina rakenneltua itselleen tilanteen.

 

Puoliajalle päädyttiin FCD:n johtolukemissa 0-1 ja vaikutti siltä, että olisi vain ajan kysymys, kun FCD takoisi lisää osumia RiRan verkkoon.  Mielialat RiRan vaihtopenkillä olivat myös hiukan tämän suuntaisia. Tuntui, että uskoa ei riittäisi. Monien pelaajien taholta tuli RiRan pelaajamanageri Niko Tuonoselle ajatuksia, että jotain pitäisi kentällä muuttaa. Samoilla linjoilla oli myös Niko, mutta ottelun jälkeisessä lehdistötentissä Niko totesi, että riittävän hyvää parannusehdotusta ei kuitenkaan saatu ja koska peli pelissä oli paljon hyvääkin päätettiin taktiset ratkaisut pitää samoina myös ottelun toiselle puoliskolle lähdettäessä.

 

Toisen puoliajan aluksi FCD tuntui jatkava siitä mihin se ensimmäisellä puoliajalla jäi ja se lisäsi johtoaan 53. peliminuutin kohdalla. Laidalle juuri vaihdettu Ahmad Al-Taee sortui perisyntiinsä ja seikkaili aivan muualla kuin omalla paikallaan ja niinpä FCD sai rakennettua tilanteen vasemmalta laidalta, joka lopulta päättyi 0-2 maaliin RiRan alueen keskeltä. Tässä vaiheessa tilanne näytti pahalta ja monilla varmasti kävi mielessä kevätkierroksen ottelu, jossa FCD toisella puoliajalla takoi vähitellen taululle rumat lukemat.

 

Tilanteet vaihtuvat jalkapallossa nopeasti ja niin tapahtui tänäänkin. Vain minuutti edellisestä juuri kentälle tullut Niko keskitti oivan kierteisen pallon kohti toisena kärkenä pelannutta Juho Isohannia, jota rikottiin työntämällä selästä rankkarialueen sisäpuolella. Varsin heppoinen rike, jonka moni tuomari olisi nimenomaan rankkarialueella jättänyt viheltämättä. Säännöt ovat kuitenkin samat keskialueella ja rankkarialueella ja niinpä ottelun päätuomarin ratkaisu viedä pallo pilkulle oli oikea.

 

Rankkaria ampumaan käskettiin Tommi Lahti, joka oli onnistunut viimeisessä pilkussaan FC Tuusulaa vastaan kevätkierroksella. Samaiselta pilkulta samaan maaliin ampui Tommi nytkin pilkkunsa. Veto ei ehkä täysin onnistunut ja oli melko lähellä, ettei FCD:n maalivahti päässyt torjuntaan. FCD:n maalivahti oli ehkä liian hyvä tässä pilkussa ja näytti siltä kuin maalivahti olisi ollut jo aivan oikeassa nurkassa, kun Tommin veto upposi maalin hieman keskemmältä. Tämä tietysti pelkästään Tommin loistavan pelisilmän ansiota.

 

Maalin jälkeen ottelu kääntyi jos ei nyt täysin niin lähes täysin RiRalle. RiRa otti nyt vuorostaan keskikentän haltuunsa ja FCD:n pelaaminen hiipui pahoin. FCD:n keskikentän vahva tekijä Jere joutui jäämään yhä useammin täysin puolustuksen avuksi ja RiRan kärjet Juho ja Niko täydensivät loistavasti toisiaan, keskikentän samalla syötellessä mukavasti.

 

Paikkoja rupesikin syntymään RiRalle ja sen peli kulki huolettoman oloisesti, FCD:n tuskaillessa keskenään. Nikolle tarjoutui tilaisuus tasoittaa ottelu, kun Niko haistoi FCD:n maalivahdin ja puolustuksen väliin tulleen pallon ja pääsi nostamaan sen vielä FCD:n maalivahdin ylitse. Valitettavasti nosto suuntautui melko selkeästi maalin ohitse ja tasoitus jäi syntymättä. Tilanteessa Niko näätäili vastustajan kustannuksella, niin kuin silloin joskus hyvinä aikoina, kun miehellä vielä peli kulki päivästä toiseen.

 

Seuraavaksi vielä hiukan lisää Nikon peliotteista. Niko haki palloa hyökkääjänä kiitettävästi jalkaan ja malttoi pudotella palloa alaspäin keskikenttämiehille, jotka löysivät usein uuden syöttöpaikan taikka pelitilaa itselleen. Niko kruunasi pitkästä aikaa hyvän peli-iltansa tasoitusmaalilla. Juho vapautui laidasta ja haastoi FCD:n puolustajan, niin että sai tilaa keskitykselleen. Keskitys lähti vihaisesti kohti keskustaa ja maalin eteen juossut Niko sai lopulta pohkeen ”sivulla” osuttua palloon, josta se vieri yli maaliviivan ja RiRa nousi 2-2 tasalukemiin. Niko ei itsekään heti tajunnut tehneensä maalin, mutta olipahan mies oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Samalla Niko päätti 113 päivää ja 12 ottelua kestäneen maalittoman putkensa ja iski kauden toisen sarjamaalinsa.

 

RiRan tasoitusmaalin jälkeen tunteet kuumenivat merkityksettömässä ottelussa hiukan yllättäen ja ottelun päätuomari joutui muutamaan kertaan rauhoittelemaan pelaajia. Yhdessä tilanteessa Niko rikkoi FCD:n maalivahtia ajamalla tilanteessa loppuun asti ja tilanteen jälkeen FCD:n maalivahti kuittasi tilanteen lähes lyömällä Nikoa selkään ja sanomalla varsin miehekkään ”vitun munapää” kommentin. Hämmästyttävästi täysin kuuloetäisyydellä seissyt päätuomari jätti tilanteessa kortin antamatta, vedoten Nikon ”törkeään” maalivahdin taklaamiseen. Eli siis kostaminen sallittua, jos edellisessä tilanteessa on taklattu tarpeeksi rajusti.

 

Mielenkiintoista myös, että samainen tuomari antoi edellisellä viikolla eräässä ottelussa vastaavasta tilanteesta vapaapotkut suunsoiton uhriksi joutuneelle joukkueelle. Tänään linja oli toinen. No tämä epäoleellista ja ehkä vähän henkilökohtaistakin. Taisivatpa kuitenkin vastustajatkin kommentoida tuomarin linjaa hiukan ”hymyileväksi” eli ehkäpä sitä lappua saisi näyttää vähän tiheämmin. Kolmessa tuomitsemassaan RiRa Ug:n pelissä ei tämä tuomari antanut yhtäkään varoitusta. Tilastot puhukoot puolestaan. Mutta loppujen lopuksi kaikki kunnia Tuomas Bergströmille (päätuomari), joka viheltää ja tulee otteluihin selkeästi eniten kiinnostuneena ja parhaiten asennoituneena. Tuomas laitettakoon tämän kauden tuomareista selkeästi TOP-3 joukkoon. Ehkäpä vielä hivenen epävarmojen ratkaisujen takia Tuomas jäänee vielä hivenen jälkeen ainakin Esa Markkasen jämäköistä otteista.

 

Takaisin otteluun, jonka loppu edettiin edelleen RiRan vahvassa hönkäyksessä. Molemmilla oli lopussa loistopaikat ratkaista ottelu edukseen, mutta viimeistelyt eivät aivan onnistuneet. Nikon oivallinen syöttö vapautti vasemmalla laidalla pelanneen Haidarin, joka siirteli palloa jalalta toiselle ja lopulta tajusi, että on vasenjalkainen pelaaja. Laukaus suuntautui kuitenkin väärässä kulmassa melko selvästi ohi maalin. Aivan ottelun viime hetkillä FCD pääsi vielä kevyesti sipaisemaan RiRan maalin ylärimaa ja sai vielä yhden kulmatilanteen ja vaarallisen vapaapotkun. Lisämaaleja ei pimenevässä Rajatorpassa enää nähty ja ehkä hiukan yllättäen RiRa Ug pystyi niistämään FCD:ltä pisteitä ja venyi siis toisen puoliskon kirillään 2-2 tasapeliin.

 

Pelin parhaimmistoa olivat Haidar vasemmalla laidalla, paljon töitä ja hyviä nousuja. Haidarin lisäksi keskikentän keskusta lähinnä Antti ja Henkka, jotka löysivät loppukaudesta yhtä aikaa pelatessaan oman paikkansa kentällä. Tämä loistava asia joukkueen tulevien pelien kannalta. Yhdeltä kompromissilta taas vältytään. Kärjessä tänään vastoin kaikkia odotuksia loisti Niko, joka taisi löytää pahasti kadoksissa olleen pelivireensä aivan liian myöhään. Ehkäpä vasta sitten, kun sarjapaikan suhteen voitiin lopullisesti hengähtää. Managerin työ on rankkaa ;) Niko kirmasi kärjessä, kuin parhaina nuoruusvuosinaan, jolloin ei vielä elämän rasitukset kropassa tuntuneet. Vainukin tuntui olevan tänään Nikolla parempi kuin aikoihin.

 

VanPa ottelun tapaan hyvää ja vapautunutta peliä meiltä taas! Kyllä selvästi näki, ettei tämä FCD ollut mikään turha porukka ja samalla tuli esiin myös se, että me olemme parhaimmillamme juuri näitä vähän kovempia vastustajia vastaan. (FCD, PuM, Skavaböle, Kotiparturit). Sen sijaan ”heikompia” vastustajia vastaan lähdetään usein mukaan siihen vastustajan määräämään pelitahtiin ja peli ei ole kulkenutkaan aina samaan tahtiin.

 

Loistavaa oli myös se, että FCD saatiin kuriin täysin ”omalla pelillä” ja mihinkään poppakonsteihin ei jouduttu lähtemään. Kauden päätteeksi vedettiin lopulta 4 peliä ilman tappioita ja koko syyskaudella hävittiin vain kahdesti ja se toinen oli tämä KoiPSin edustusjoukkuetempaus. Koko kauden saldoksi muodostui lopulta 6. sija, 26 pistettä, 18 ottelua, 7 voittoa, 5 tasapeliä ja 6 tappiota, maalierolla 31-33 (ka. 1,72-1,83 p/o) Tavallaan siis päästiin plussan puolelle vaikka sarjasijoitus jäikin niukasti puolivälin alapuolelle (5. NJS 2 27p).

 

RiRa Underground päättää kautensa melko hyvissä tunnelmissa ja koko joukkue voi olla tyytyväinen ja ylpeä itsestään. Vähintään kohtuullisesti sujuneiden pelien lisäksi korostaisin ennen kaikkea loistavaa aktiivisuutta joka ennen syyskuuta 73 tapahtumassa on ollut 14,9 pelaajaa/tapahtuma. Tästä todella iso kiitos kaikille ja tämä on just se paras palkinto joukkueen vetäjille, ettei tässä turhaan olla töitä jengin eteen tehty. KIITOS!

 

Päättäjäiset tulossa lokakuun jonain viikonloppuna ja treenit jatkunee myös jo lokakuun aikana. Futsal-kausi käynnistynee viime vuoden tapaan Marraskuun lopulla. Näitä odotellessa…

 

#51

 

SULJE