SULJE

Pe 11.5.2007 klo 18.00 Rajatorpan koulu, Vapaala

5. divisioona

RiRa Ug - KP-75 kotiparturit

0-2 (0-2)

1.puoliaika

0-1 1' KP-75

0-2 KP-75

Ahjoniemi

 

RiRa Ug: Maalissa Severi Paakkanen, Puolustajat: Mikael Lepistö, Pasi Eskelinen, Henri Hietala, Arto Lindén, Haidar Al-Taee

Keskikenttä: Henrik Ikonen, Antti Ahjoniemi , Ahmad Al-Taee, Toni Kapanen, Tommi Lahti, Konsta Vesterinen, Tommi Kumén

Hyökkääjät: Juho Isohanni, Aapo Kotilainen, Niko Tuononen, Ville Vornanen, Ville Hellén

 

Erotuomari: Tomi Nohynek

Kotiparturit tarjosi RiRalle pikaleikkauksen puoleen hintaan

Kauden kolmannessa 5. divisioonan ottelussaan RiRa Underground sai vastaansa KP-75 Kotiparturit Keravalta. Ottelu ratkaisut nähtiin jo ensimmäisen vartin aikana, kun ensin Kotiparturit rokotti unista RiRan puolustusta, kun ottelua oli pelattu vain 40 sekuntia. Kymmenen minuutin hujakoilla KP-75 iski toistamiseen keskialueen vaparia seuranneesta tilanteesta. Tähän RiRa ei pystynyt enää vastaamaan ja se kärsi sarjan ensimmäisen tappionsa lukemin 0-2.

Ottelu pelattiin aurinkoisessa toukokuisessa säässä Rajatorpan pölisevällä kentällä, Undergroundin kotipyhätössä. RiRa sai jälleen jalkeille täyden kokoonpanollisen miehiä, kun taas vastustajalla vaihtomiehiä oli siunaantunut yksi.

Ottelun alussa ei paljoa ehditty tunnustella, kun pallo oli RiRan verkossa ensimmäisen kerran. Kun ottelua oli pelattu vain 40 sekuntia, iski KP-75 RiRan uinuvan puolustuksen keskeltä 0-1 johtomaalin. Tilanteessa RiRan pelaajat eivät osanneet päättää kenen pitäisi mennä tilanteeseen ja kenen pitäisi pallo purkaa ja KP-75 pääsi kuittaamaan tästä nukahduksesta.

Maalin jälkeen RiRan peli oli hetken melkoisen sekaisin, mutta sai kuitenkin rivinsä koottua vähitellen ja hyökkäyskaksikko Aapo Kotilainen ja Juho Isohanni pääsivät kiusaamaan KP:n puolustusta, kuitenkin tuloksetta.

Todella voimakkaasti pölisevä kenttä aiheutti välillä jopa suuria vaikeuksia nähdä, mitä pelissä oikein tapahtui ja varmasti pöly tuntui pelaajien keuhkoissa ikävällä tavalla. RiRan kärkipelaajaksi vaihdettiin jo 10 minuutin kohdalla valmennuskaksikko Ville Vornanen ja Niko Tuononen, kun Juho ja Aapo pyysivät pölyn keskeltä vaihtoa.

Tässä kohtaa syntyivät RiRan ensimmäisen puoliajan parhaat maalintekopaikat. Niko karvasi ahnaasti loppuun asti ja KP.n puolustaja joutui toteamaan Niko nopeammaksi. Tilanteessa pallo meni jo sivurajan yli ainakin 40 senttiä, mutta tätä tuomari ei kuitenkaan pölyn takaa havainnut. Niko pelasi tilanteen ovelasti loppuun asti ja KP:n pelaajien viittoillessa tuomarille, oli Niko jo edennyt kohti KP:n maalia. Nosto yritys takanurkkaan oli hieno, mutta RiRan epäonneksi pallo ei tippunut tarpeeksi ja kolahti KP:n maalin ylärimaan. Pallo kimposi takaisin kentälle, mutta jatkajia ei löytynyt.

Hetkeä myöhemmin Niko pääsi jälleen lähelle maalintekoa ja pääsi KP:n puolustuksen keskellä etenemään boxin rajalle, jossa Nikon laukaus kuitenkin kilpistyi puolustajan jalkaan.

Sen jälkeen Niko nähtiin myös pahanteossa, kun Niko syyllistyi itselleen tyypilliseen keskikentän pallontavoittelutilanteessa rikkomiseen. Seuranneesta vaparista KP pelasi pallon RiRan puolustuksen selustaan ja kun pakit jäivät ojentelemaan niskojaan ja sipsuttelivat peruuttaen taaksepäin, pääsi pallo menemään KP:n hyökkääjälle, joka varmasti ohitti vastaan rynnänneen Severin. Lukemat 0-2.

Puoliajan loppu oli keskikentän vääntöä, jossa molemmilla oli ainekset hyviin hyökkäyksiin. Molempien joukkueiden syöttöpeli ei kulkenut loppuun asti halutulla tavalla ja juurikaan vaarallisia tilanteita ei syntynyt.

Merkittävimpiä tapahtumia puoliajan lopussa olivat maalissa pelanneen Severi Paakkasen KP:n ainoan vaarallisen paikan torjuminen ja Antti Ahjoniemen saama varoitus. Torjunnassa Severi venyi hienosti dyykaten pallon eteen ja esti lisämaalien synnyn. Varoituksessa Antti niittasi melko rajusti KP:n pelaajan maahan, kun ensin jäi kaksinkamppailussa selvästi kakkoseksi. Tilanne oli sen verran tahallisen näköinen ja Antilla oli pysäytyskeinoina kädet ja jalat, että jopa punaisen kortin olisi niitistä voinut antaa.

Ensimmäinen puoliaika meni maalien ja kenttätapahtumien valossa Kotipartureiden nimiin ja sen johtolukemat 0-2 olivat täysin ansaitut.

Toisella puoliajalla vaakakupit olivat melko tasan, mutta KP sai useaan otteeseen paineen RiRan päätyyn. Sen sijaan RiRan tilanteet olivat lähinnä yksittäisiä. KP onnistui sopivasti rikkomaan RiRaa boksin rajalla, mistä seuranneista vapareista, RiRa ei riittävän vaarallisia laukauksia saanut. Vapareihin pitäisi saada varmempia ampujia, jotka pystyisivät aiheuttamaan erikoistilanteista vaarallisempia tilanteita. Tänään laukojiana olleet Tommi Lahti ja RiRan luotto vapareiden ampuja Antti eivät saaneet laukauksistaan riittävän laadukkaita, vaikka pääsivät yrittämään useaan otteeseen ratkaisua. Tommi veti usein "kovaa" yli ja Antti taas hiljaa suoraan veskarin käsiin. Vapareiden ampujia mietitään jatkossa uudestaan tai ampujista kaivetaan esiin lisää huolellisuutta.

Vaarallisimman paikan RiRa sai toisella puoliajalla kuitenkin juuri vaparista. RiRa sai jälleen boksin rajalta vaparin. KP:n pelaajat odottivat tilanteessa suoraa laukausta. Tilanteessa Henkka oli jättäytynyt pelaajakasan oikealle puolelle ja KP:n puolustajat eivät Henkkaa huomioineet. Vaparia juonimassa ollut Tommi Lahti luki peliä erinomaisesti ja passasi pallon vaparista Henkalle. Henkka pääsi oikealta kasvotusten maalivahdin kanssa ja veti kärkkärillä kohti ylänurkkaa. KP:n veska suoritti tärkeän torjunnan heittäytymällä pallon eteen viime hetkellä, torjuen tilanteen kulmaksi. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Henkka totesi pallon hiukan karanneen haltuunotossa ja laukauksessaan Henkka joutui turvautumaan rauhallisen sijoituksen sijasta kärkkärituikkaisuun.

RiRan viimeisetkin toiveet kavennusmaalista alkoivat hiipua, kun Antin oikeasta nurkasta antama keskitys vaparista tuli hyvin tilanteeseen nousseen Tommi Lahden päähän. Tommin nikkaus vain parikymmentä senttiä vasemman ylänurkan ohi ja kavennusmaali jäi haaveeksi.

Selvästi kuoreensa vetäytynyt KP onnistui lopussa maltillisella pelillään eliminoimaan Rakettien aseet ja sen hyvä liike ja varma syöttöpeli pitivät pelin KP:n hyppysissä loppuun asti. RiRa sai lopussa muutaman kulmapotkun ja vielä aivan ottelun loppu hetkillä Vornanen onnistui irtautumaan KP:n puolustukselta. Ratkaisuyrityksessä ei kuitenkaan onni ollut RiRalle myötä ja KP:n maalivahti onnistui vaivoin torjumaan tilanteen kulmaksi. Ottelun alussa syntyneet ratkaisut riittivät tänään KP-75 Kotipartureille voittoon ja pisteet matkasivat keravalle maalein 0-2.

Ottelussa RiRa kaatui ehkä selvimmin todella luokattomaan syöttöpeliinsä. Pallo tuntui polttavan pelaajien jaloissa niin haltuunotoissa, kuin ratkaisevissa syötöissä. Keskikentän voimahahmo Antti ei tänään syöttöprosentillaan ja muilla otteillaan pääse leveilemään. Antin peli ei tänään yksinkertaisesti kulkenut. Henkka raatoi keskellä minkä pystyi, mutta ehkä Henkallakin syötöt lähtivät tänään hiukan läpät silmillä. Varsinaisesti kentän parasta pelaajaa ei RiRalta löytynyt tänään tai vaikea sellaista on valita. Ilonaiheita ehkä pelaajamanageri Nikon hiukan piristyneet peliotteet, vaikkakin Niko lukeutui niihin pelaajiin kenelle syöttövirheitä ja huonoja haltuunottoja tuli lukuisia. Myös se, että Severi pystyy maalissa nykyään tekemään pelissä muutaman huipputärkeän torjunnan, jolla pysytään pelissä mukana, on todella tärkeää.

Pelin aikainen ajankohta aiheutti taas sen, että pelaajat saapuivat paikalle vähän milloin huvittaa ja ohjeistus ennen peliä jäi hiukan viime hetkeen. Muutamat pelaajat tuskin ehtivät lämpöjä ottaa ennen peliä ollenkaan ja pallokosketuksia tuskin senkään vertaa. Tämä tietenkin ymmärrettävää, kun kaikilla on oma päivätyönsä, joko koulussa tai työpaikalla.

Lähes anteeksiantamatonta alkaa kuitenkin olla Al-Taee kaksikon seikkailut. Keskiviikon treenit olivat kuulemma unohtuneet ja siinä samassa oli pientä flunssaa, jota ei haluttu tulla tartuttamaan joukkueen muihin pelaajiin. Ilmoitus treenien väliin jättämisestä tuli tekstiviestillä treenien aikana. Ja peliin tämä kaksikko saapui juuri kun tuomari vihelsi pelin alkaneeksi. Varsinaista syytä myöhästymiselle ei pystytty antamaan. Tullaan ja tehdään milloin/mitä huvittaa meininki jatkuu edelleen. Jos kokoonpanossa olisi ollut täyttä ei olisi ollut vaikeata päättää ketkä putoavat pelaavasta joukkueesta.

Muuta huomioitavaa ottelusta:

Päätös siitä, että pelit keskitetään vain muutamalla pelikentälle, ei ainakaan luulisi huonontavan kenttien hoitamista. Perjantaina kuitenkin nähtiin karmea kenttä, kun koko viikon jatkunut kuiva sää oli kuivattanut Rajatorpan hiekkakentän täysin. Kenttä pölisi aivan valtavasti ja välillä oli todella suuria vaikeuksia havaita kentän tapahtumia. Tämän lisäksi jokainen pelaaja varmasti yski pelin jälkeen pölyä keuhkoistaan pitkin iltaa.

Ottelussa piti olla päätuomarin lisäksi avustavat erotuomarit, mutta kaksi tummemman puoleista kaveria joiden olisi kuulunut avustaa, saapuivat paikalle tasan klo 18. Hämmästyneenä silmiään pyöritellen tulivat kyselemään, että miksi tämä tuomari viheltää tämän yksin. Siinäpä kysymys. Avustavia erotuomareita ei siis tänään nähty, mikä melko valitettavaa, koska kentällä oli tosiaan pölyn takia poikkeuksellisen huono näkyvyys. Varmasti tuomarille vaikea ottelu viheltää.

Selkeästi vääryyttä yhdessä paitsiovihellyksessä kokenut Ville Hellénin tapaus tuli ottelun jälkeisen illan aikana sen verran monta kertaa käsiteltyä, että eiköhän se jouda unohdettavien asioiden listalle.

Joukkuehenki rakoilee ?

Vaihtopenkiltä kuuluva jatkuva mussutus kentällä tapahtuvista virheistä, on kaukana hyödyllisestä palautteesta ja on alkanut viime otteluissa kalvamaan joukkuehenkeä. Kentällä pelaavat saavat kuulla vaihtopenkiltä jokaisesta virheestään. Mistä helvetistä tässä on kyse ? Pelin jälkeen pelaajavalmentajat saivat useita palautteita, siitä kuinka alkaa todella ottamaan aivoon vaihtopenkiltä tuleva jatkuva neuvominen. "Päätekijöistä" saatiin useita vihjeitä ja ainakin yhden asianomaisen kanssa on käyty varsin tiukkasanainen keskustelu asiasta. Keskustelu oli ainakin toistaiseksi kaukana rakentavasta keskustelusta ja tilanne jää valitettavasti ilmaan edelleen.

Joukkueen pelaajista joillekin on annettu vastuuta joukkueen vetämisestä ja näiltä pelaajilta kapteeniston lisäksi on sallittavaa tiukankin rakentavan kritiikin antaminen. Sen sijaan niin sanottujen rivipelaajien tulee jatkossa selvästi rauhoittaa kommentoimistaan etenkin vaihtopenkiltä. Nyt sitten nokkelat pelaajamme varmasti keksivät, että ollaan sitten täysin hiljaa tuppisuina. Homma ei tietenkään saa mennä näin. Fiilistä nostattava kannustaminen ja asiallinen ohjeistaminen on tietenkin jatkossa täysin suotavaa. Kunhan nyt jätetään sellaiset "vittu mihin sä syötät" kommentit sanomatta ja ei alenneta kentällä pelaavien mieltä. Ikävää, että tällaisiin asioihin pitää puuttua, vaikka pelit eivät ole menneet mitenkään huonosti. Ennen tiistain peliä joudutaan valitettavasti vielä käymään tämä asia nopeasti läpi ja selvitetään pelisäännöt uudestaan.

Missä usko omaan tekemiseen ?

Ottelu Keravan palloa vastaan alkoi vähintäänkin murheellisesti, kun KP iski jo 40 pelisekunnin jälkeen johtomaalin. Kentällä RiRa jatkoi kohtuullista yrittämistään ja kohtuullista peliään. Kuitenkin aistittavissa oli selkeästi se, että kaikki eivät etenkään 0-2 tilanteessa täysillä uskoneet homman kääntymiseen. Puoliajalla uskoa luovat lauseet kuitattiin jopa tuhahdellen ja paljon kertoo sekin, että eräs "kapteeniston" jäsenistä totesi tyylin, että ei tämä homma mihinkään tästä käänny. Jatkossa tarvitaankin huomattavasti lisää tahtoa ja uskoa omaan peliin. Myös se, että arvostellaan omaa pelijärjestelmää, kertoo siitä että uskoa ja luottamusta joukkueen toimintaan ei löydy tarpeeksi. Tätä kaivataan, jotta pisteitä jatkossakin poimitaan.

Pelijärjestelmän ja pelaajien arvostelu on huvittavasti aina hävityn ottelun jälkeen täysin valoillaan. Hävityissä peleissä ei osata nähdä pelissä mitään hyvää ja voitetuissa peleissä taas unohdetaan katsoa kriittisesti pelin heikkouksia. Liian mustavalkoisesti tuijotetaan vain tulostaululle ja ei osata katsoa peliin sen syvemmin. Luonnollisesti fiilikset hävityn ottelun jälkeen ovat huonommat, mutta silti pitää osata analysoida peliä järkevästi.

Nousijajoukkeen tuskin tulee olettaa, että kaikista peleistä pisteitä pystytään ottamaan ja tappioita tulee väistämättä ja ne pitää oppia ottamaan vastaan. Kausi on kuitenkin alkanut kohtuullisesti kolmesta pelistä 4 pistettä ja vain 2 päästettyä maalia. Maalinteko on sen sijaan tökkinyt vielä pahasti ja tasakentällisin pelattaessa ei olekaan vielä saatu yhtään maalia aikaiseksi. Pitää kuitenkin luottaa nyt siihen osa-alueeseen mikä on kunnossa eli puolustukseen ja pikku hiljaa hakea parannusta hyökkäyspeliin. Koko palettia on turha pistää kerralla uusiksi, sillä silloin saattaa alkaa hyökkäyspelin tökkimisen lisäksi alkaa tökkimään myös puolustuspeli. Seuraavissa peleissä keskitytäänkin vain pelaamiseen ja jos virheitä tulee, ollaan mielummin suut supussa, eikä lähdetä suuna päänä muita arvostelemaan...

SULJE