0-0 (0-0)

1.puoliaika

Hellén

.

RiRa Ug (3-1-4-2): Maalissa: Severi Paakkanen Puolustajat: Pasi Eskelinen, Arto Lindén, Mikael Lepistö, Haidar Al-Taee, Henri Hietala

Keskikenttä: Tommi Lahti, Henkka Ikonen, Antti Ahjoniemi, Lassi Järvinen, Konsta Vesterinen, Toni Kapanen, Tommi Kumén

Hyökkääjät: Niko Tuononen, Ahmad Al-Taee, Aapo Kotilainen, Ville Hellén

Erotuomari: Esa Markkanen

Huh-hah-huli Tasapeli tuli

Mainiossa kevätsäässä pelatussa 5. divisioonan ottelussa Rajatorpassa kohtasivat nousijajoukkue RiRa Underground ja viime kaudella niukasti putoamisen kutoseen välttänyt Luopiot, Espoosta. Ottelussa edettiin ajoittain vauhdikkaasti, välillä Luopioiden ja välillä RiRan painostaessa. Molempien joukkueiden hyvistäkin maalintekotilanteista huolimatta, maaleja ei ottelussa nähty ja ottelussa päädyttiin tiukkojen vaiheiden jälkeen tasatulokseen 0-0. Molemmat joukkueet voivat olla tyytyväisiä, että onnistuivat välttämään tappion, toisaalta molemmilla oli ratkaisun avaimet hetkittäin käsissä. Etenkin RiRaa jäi varmastikin harmittaan viimeisen vartin vahvan painostuksen aikana tuhritut maalipaikat.

Toisin kuin keskiviikon KoiPS pelissä olivat molemmat joukkueet, tällä kertaa myös vastustaja saaneet mukavasti pelaajia paikalle ja otteluun lähdettäessä puntit olivat siinä mielessä tasan. RiRan kokoonpanosta tänään poissa olivat vahvasti jokaisessa ottelussa pelannut niskavaivainen puolustaja Sauli Tuomela, sekä muista puolustajista Toni Suominen. Hyökkäyspäästä puuttuivat Juho Isohanni, Ville Vitikka ja Ville Vornanen.

Ensimmäisen puoliajan aluksi RiRa hallitsi selkeästi ottelun tapahtumia. Juoksuvoimainen aloituskokoonpano, jossa laidoilla viilettivät Konsta Vesterinen sekä Niko Tuononen ja kärjessä Aapo Kotilainen ja Ahmad Al-Taee, saivat hyvää painetta aikaiseksi. Luopioiden joukkueella olikin aluksi vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskoltaan, mutta RiRa ei onnistunut rakentamaan, painostuksestaan huolimatta vaarallisia tilanteita.

RiRan vaarallisimpia tilanteita olivat Haidarin muuria päin laukoma vapari ja pieni hässäkkä Luopioiden maalivahdinalueella, jossa Niko Tuononen sai pallon, kääntyi ja laukoi. Veto kuitenkin niukasti vasemmalta ohi.

Luopiot pääsikin vähitellen paremmin mukaan peliin ja nosti hyökkäystään kohti RiRan maalia. Puoliajan edetessä Luopiot pelasivat ajoittain hyvinkin rohkeasti ja välillä näytti kuin se olisi hyökännyt neljällä hyökkääjällä. RiRan puolustus, keskikentän avustuksella, hoiteli kuitenkin tilanteet vaivattomasti.

Peli eteni tästä tasaisena vääntönä, jossa keskikentällä voitetut kamppailut käänsivät pelin aina jomman kumman joukkueen suuntaan. Välillä RiRan keskikentän voimahahmot Antti Ahjoniemi ja Henkka Ikonen taistelivat pallon RiRalle ja se sai rakenneltua hyökkäystään. Luopiot sai omat kuvionsa lähinnä laitojen kautta ja keskikentällä tapahtuneista RiRan rikkeistä (selkään työntämistä ja käsien käyttöä) seuranneista vapareista. Näissä RiRalla oli kuitenkin aina aikaa ryhmittyä omalle kenttäpuoliskolleen ja Luopiot törmäsivät kerta toisensa jälkeen RiRan puolustusmuuriin.

RiRan tilanteet ensimmäisen puoliajan lopussa jäivät vähiin. Kärjessä Ahmad ja Ville Hellén eivät edellisen pelin tapaan saaneet yhdessä juuri mitään aikaiseksi. Molempien tietynlainen omapäisyys, aiheuttaa heidän yhdessä kentällä ollessaan vain lähinnä tuplaomapäisyyttä, jonka vaikutukset eivät ole oman joukkueen peliä parantavia. Jatkossa RiRan täytyneekin miettiä kärkipariensa peluutusta tarkemmin. Ville Hellén otti toisen puoliajan lopuksi varoituksen epäsopimattomasta käytöksestä. (Huusi tilanteeseen mennessään liian kovaa "MINÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ")

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa RiRalle alkoi tulla selvästi enemmän virheitä ja Pasi Eskelisen huolimaton pelaaminen puolustuslinjassa avasi Luopioille ottelun tähän asti parhaan maalipaikan. Luopioiden hyökkääjä sai paikan, josta laukoi kovan vedon RiRan maalin ylärimaan. Pallo kimposi RiRan kauhuksi vielä suoraan Luopioiden toiselle hyökkääjälle, joka laukoi nopeasti tulleessa tilanteessa suoraan maalissa pelanneen Severi Paakkasen käsiin.

Puoliaikaa lähdettiin viettämään tasaisten vaiheiden, ehkä RiRan hienokseltaan parempien otteiden jälkeen tasatilanteessa 0-0.

Jo ensimmäisen puoliajan lopuksi hiukan sekoamisen merkkejä osoittanut RiRan peli puutui toisen puoliajan aluksi täysin ja Luopiot aloitti pelissä vahvimman painostusjaksonsa. Huolimattomuus ja sitä seuranneet virheet keskikentällä ja puolustuksessa, antovat Luopioille täydet avaimet kääntää ottelu tässä vaiheessa hyväkseen. RiRan onneksi Luopioiden pistopallot kärjille, eivät tuottaneet uhkaavan näköisiä hyökkäyksiä pahempia tilanteita. RiRan puolustus sai usein viime hetkellä katkaistua pahan näköisen hyökkäyksen alun ja kun pallo ei tahtonut jäädä Luopioiden kärkipelaajien matkaan kunnolla, takaiskuilta vältyttiin.

Painostusjaksonsa parhaat paikat Luopiot sai noin 60-70 minuutin paikkeilla. Muutamaankin otteeseen RiRan puolustus sekoili laidoissa ja Luopiot saivat pallon riistoista muutaman hyvän tilanteen aikaiseksi. Luopiot tuli myös muutamaan otteeseen keskeltä, jossa pystypallot itselleen saaneet Luopioiden hyökkääjät pääsivät puolittaisiin läpiajoihin. RiRan onneksi hyökkääjien viimeistely oli huolimatonta ja se piti lukemat ennallaan.

Seuraavassa Luopioiden tilanteessa RiRa meinasi jähmettyä ratkaisevasti. Luopioiden hyökkääjä laukoi/keskitti pallon suoraan Severin käsiin. Helposti kiinni otettavissa ollut pallo kuitenkin luiskahti Severiltä vaarallisesti eteen ja Luopiot pääsi todelliseen maalipaikkaan. Ensimmäisen pelaajan veto? epäonnistui ja meni maalin kulmalla kytänneen toisen Luopio pelaajan ohjauksesta RiRan verkkoon. Tilanteessa hyökkääjä oli kuitenkin jäänyt paitsioasemaan ja hyvin ottelussa viheltänyt päätuomari nosti kätensä, avustavan erotuomarin samalla liputtaessa pystyyn paitsion merkiksi.

Tästä alkoi kuitenkin RiRan viimeisen vartin kova rynnistys. Kuin taikaiskusta RiRan peli lähti taas toimimaan ja peliä rakenneltiin vahvasti pystysyötöillä kärjille, sekä paljon myös laitojen kautta. Ehkä ylivoimaisesti ottelun paras tilanne syntyi RiRalle noin 75 peliminuutin kohdalla. Oikealle laidalle sisään vaihdettu Tommi Kumén ja kärjessä Niko, pelasivat erinomaisesti yhteen ja Niko pääsi etenemään Luopioiden alueelle. Niko pääsi tilanteessa vetopaikkaan ja yrittikin laukoa pallon etukulmasta sisään, mutta pallo lähtikin tilanteessa aivan toiseen suuntaan. Laukauksesta tulikin nerokas syöttö, kun pallo lähti kohti keskustaa ja Luopioiden pakki ei osunut palloon. Takaa hyökkäykseen noussut Lassi Järvinen pääsi täydelliseen maalintekopaikkaan, mutta äärimmäisen harmillisesti Lassi laukoi pallon suoraan maalivahdin käsiin, vaikka tilanteessa olisi voinut vetää kumpaan nurkkaan maalia tahansa.

RiRan erittäin vaarallinen painostusjakso jatkui ja puolittaisia tilanteita saatiin jatkuvasti. Oivallinen tilaisuus avautui, kun Luopiot rikkoi rangaistusalueen rajalla ja tilanteesta seurasi RiRan vapaapotku. Vaparia laukomaan asettunut Antti ei kuitenkaan onnistunut laukauksessaan ja pallo päätyi suoraan Luopioiden maalivahdin syliin. Erikoistilanteita saatiin vielä ainakin kolmen kulmapotkun myötä lisää. Kohtuullisesti pelatut kulmat eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Aivan lopussa RiRalla oli vielä kaksi tilaisuutta ottaa ottelusta täydet kolme pistettä. Pystyyn pelattu pallo vapautti Ahmadin tilanteeseen, jossa Luopioiden maalivahti tuli vastaan ja Ahmadin kiireiseksi jäänyt nostoyritys meni selvästi maalin yli. Tämän jälkeen rajaheitosta Ahmad näki hyvin boksissa vapaana olleen Nikon, joka ei kuitenkaan päässyt tilanteessa kääntymään ja laukomaan. Pallo karkasi Nikon jalasta. Jonkunlainen jännitys Nikon pelistä näkyi. Nikolle sattui paljon epäonnistuneita haltuunottoja, syöttöjä ja laukauksia.

Loppuvihellyksen kuuluminen harmitti varmasti enemmän RiRaa, kuin lopun painostuksesta selvinneitä, huojentuneita Luopioita. Kokonaisuutena pelissä oli kuitenkin molemmilla avaimet voittoon ja Luopioiden tilanteet olivat vähintäänkin yhtä vaarallisia kuin RiRan. Niinpä molemmat voivat olla lopputulokseen 0-0, loppujen lopuksi varsin tyytyväisiä.

Viime vuonna vitosessa niukasti putoamisen välttänyt ja ilmeisesti melko vähän talven aikana harjoitellut Luopiot oli näihin lähtökohtiin nojaten yllättävänkin pirteä vastustaja. RiRa on taas selvästi nostanut tasoaan viime vuoden kutosen peleistä ja taistelee jokaisessa pelissä varmasti tosissaan pisteistä. RiRan ongelmat tänään olivat ensimmäisen puoliajan lopuksi alkanut virheiden lisääntyminen. Toisen puoliajan aluksi pahasti jähmettynyt RiRa, onnistui ottelun viimeisen vartin aikana lähes kääntämään ottelun edukseen. Ailahteleva peliesitys ei välttämättä ollut pelkästään RiRan huonoutta, vaan ilman muuta myös vastustajan hyvyyttä.

Kaiken kaikkiaan ottelussa oli erittäin hyvä meininki verrattuna esimerkiksi viime kauden kutosen peleihin. Vaikka taistelu oli kovaa, pysyi kamppailu todella rehtinä täydet 90 minuuttia. Kutosessa useat joukkueet keskittyvät usein huomattavan paljon suoranaiseen vittuiluun vastustajalle, tästä hyvänä esimerkkinä viime kaudella kohdattu FC Läppä. Pelinautinto onkin varsin korkea, kun taistelu on kovaa, mutta turhat aggressiot jätetään pois. Tästä ehdoton tunnustus molemmille joukkueille, vaikka RiRa aika paljon rikkoikin.

Ottelun jälkeisenä päivänä kantautui RiRan korviin ikävä uutinen siitä, että keskiviikkona 0-4 voitettu KoiPS 2 harkitsisi luopumista sarjasta. Joukkue oli joutunut luovuttamaan perjantaina ottelunsa Punaista Myllyä vastaan, kun paikalle oli vaivautunut vain kuusi pelaajaa. KoiPSin sivujen mukaan muiden pelaajien olinpaikasta ei ollut mitään tietoa. KoiPS kuittasi ottelusta kovat sakot itselleen ja vastustaja joutui tulemaan paikalle turhaan. Valitettavaa toimintaa KoiPSilta, sillä nyt myös RiRan voitto keskiviikkona mitätöityisi, jos KoiPS luopuisi. KoiPSissa kovasti vedotaan siihen, että pelaajat ei ilmota itsestään mitään, mutta tuskin meilläkään toiminta olis taustojen osalta näin hyvällä mallilla, jos asioita ei olis jankutettu pelaajien päähän koko talven kaikin mahdollisin tavoin.

Pelaaja-analyytsiä

Severi maalissa torjui kuin torjuikin kaikki tarvittavat pallot, vaikka niitä kaameita virheitäkin tuli. Hyvä peli Severiltä tänään

Puolustuksessa toisella puoliajalla näytti tulevan ikävä Saulia ja virheitä alkoi tulemaan aika paljon. Kuitenkin puolustus on pitänyt kaksi peliä yhdessä Severin kanssa oman pään puhtaana. Puolustukselle kokonaisuudessaan hyvät pojot myös tästä pelistä. Haidar kaipaisi vähän selkeyttä tekemisiinsä

Keskikentällä, hyvää duunia taas kaikilta molempiin suuntiin. Laitapelaaminen ihan selkeästi parantunut nyt viime kaudesta ja ymmärretään se molempiin suuntiin pelaamisen merkitys. Ehkä positiivisimpana, perjantaina ja viime peleissä muutenkin, on esiintynyt Tommi Kumén. Puolustavan keskikentän tontilla pelaava Tommi Lahti tekee myös huikean määrän tärkeitä katkoja ja voittaa kaksinkamppailut lähes järjestäen.

Kärjessä paras ja pirtein oli tänään Ahmad, joka oli lähellä ratkaista ottelun aivan lopussa. Sen sijaan Niko ja Hellén voivat miettiä tekemisiään ennen seuraavaa peliä.

Yksi asia vielä: Muutamat pelaajat tuntuvat ottavan taktiset ratkaisut omiin käsiinsä ja tällöin joukkueen yhtenäinen pelaaminen rikkoutuu. Esimerkiksi prässääminen hyökkäysalueella. Vaikka mitään ohjeita kovasta prässistä ei ole annettu, jotkut juoksentelevat päättömästi prässäämässä jopa maalivahtia. Se on hyvinkin turhaa voimien hukkaamista, yrittää yksin viedä palloa, neljän pakin naruttaessa sikaa keskellä. Jos prässätään, mukana on oltava useita pelaajia ja koko joukkueen pitäisi liikkua prässin mukaisesti. Vaikka ei kovaa prässättäisi, niin tietty aktiivisuus karvaamisessa pitää olla mukana, ettei oma peli passivoidu täysin. Järkevintä on kuitenkin tiettyyn pisteeseen asti vain vetäytyä ja näin saadaan paketti kasaan ja on helpompi puolustaa, kun saadaan vastustajan peli ahtaaksi. Niinpä sitä vaihtopenkin yleisintä huutoa "kiinni, kiinni" voisi jatkossa vähän rajoittaa ja miettiä mitä kentällä tehdään.

Sitten vaan vapun viettoon ja odottelemaan sarjan jatkumista 11.5, kun Rajatorppaan saapuu KP-75 Kotiparturit. Näillä näkymin treenataan keskiviikkona 19.30 Hämeenkylässä noin tunnin ajan. Toisena vaihtoehtona on, että jos eräs Helsingin piirin joukkue, joka tarjosi meille ystävyysottelumahdollisuutta, saa kentän hankittua keskiviikoksi tai torstaiksi ja päästään pitämään pelituntumaa yllä pelin merkeissä. Jos pelistä kuuluu jotain, niin laitan siitä viestiä ja tietoa nettisivuille.