1-0 26'  Skavaböle

2. puoliaika

2-0 62' Skavaböle

Tuomela

RiRa Ug: Maalissa Severi Paakkanen, Puolustajat: Pasi Eskelinen, Sauli Tuomela, Henri Hietala, Tommi Lahti

Keskikenttä: Mikael Lepistö, Henkka Ikonen, Antti Ahjoniemi, Lassi Järvinen, Ville Vornanen, Toni Kapanen, Tommi Kumén

Hyökkääjät: Ahmad Al-Taee, Niko Tuononen, Aapo Kotilainen, Juho Isohanni

Erotuomari: Pauli Salovaara

Detaljit ratkaisevat

RiRa Undergroundin kauden neljännessä ottelussa matkattiin Hyrylän hiekkakentälle, jossa vastaan asettui HC Skavaböle. Ottelussa pääosaa näytteli jälleen molempien hyvä puolustuspelaaminen. Ottelun ratkaisu oli kuitenkin RiRan tehottomuudessa ja sen maaliton putki jatkui jo kolmatta ottelua. Edellisestä RiRan sarjapelien osumasta onkin kulunut jo  tarkalleen 286 minuuttia, melko pitkään. Skavaböle ratkaisi ottelun tekemällä muutamista puolittaisista tilanteistaan maalit. Ensimmäisellä puoliajalla vapaaksi päässyt hyökkääjä veti pallon RiRan maalin takanurkkaan ja toisella puoliajalla Skavaböle iski erikoistilanteesta lukemat kahteen nollaan. RiRan toisen puoliajan totaalisesta hallinnasta huolimatta Skavaböle vei voiton maalein 2-0.

Alkuasetelmat otteluun olivat seuraavanlaiset. Kotijoukkue Skavaböle oli viime kauden päätteeksi pudonnut nelosesta vitoseen ja RiRa sen sijaan pääsi viime kauden päätteeksi juhlimaan nousua. Sarja on alkanut todella tasaisesti ja Skavabölellä oli oli ennen illan ottelua 1 voitto ja yksi tappio. RiRan sarakkeesta löytyi kustakin sarakkeesta numero yksi. Ottelussa vastakkain olivat myös kokemus ja nuoruus. Kun keski-iältään selvästi vanhempi Skavaböle pääsi testaaman RiRan juuri ja juuri junnuiän ylittäneiden pelaajien taidot.

Peli alkoi hienokseltaan Skavabölen tahdissa ja RiRalla tuntui edellisen pelin tapaan vielä olevan hieman unihiekkaa silmissä. Skavabölen ote ei kuitenkaan johtanut mihinkään ja vähitellen peli tasoittui ja RiRa sai ottelun juonesta kiinni. RiRa esitti nopeasti arvioituna, ehkä kauden parasta peliään ainakin hetkittäin. Pallo liikkui lyhyillä syötöillä ylöspäin ja laitapelaajat saatin hyvin mukaan pelin rakenteluun. Laitalinkiksi pakin paikalta nostettu Mikael Lepistö ja toisella laidalla Tommi Kumén pelasivat pirteästi ja saivat pelin kulkemaan hyvin ylöspäin.

Kärjessä pelanneille Aapo Kotilaiselle ja Niko Tuonoselle syntyi muutamia varteen otettavia tilanteita. Aapo pääsi muutamaan kertaan Kuménin syötöstä etenemään vauhdilla laidasta kohti keskustaa, mutta Skavabölen melko hitaat pakit onnistuivat ronkkimaan pallon Aapon jaloista. Kertaalleen Aapo pääsi paikkaan, josta pääsi myös laukomaan. Hiukan voimattomaksi jäänyt laukaus jäi kuitenki helposti Skavabölen maalivahdin hyppysiin. Aapo ja Niko pelasivat hyvin yhteen, kun Niko leikkasi oikealta keskelle ja Aapo syötti pallon Nikon jalkaan. Nikon melko hyvä pallon mukaan ottaminen, meni hivenen liian pitkäksi ja Niko yritys sijoittaa pallo maalin takanurkkaan epäonnistui. Maalivahti torjui tilanteessa pallon eteensä, mutta Niko ei kuitenkaan seurannut tilannetta loppuun asti ja maali jäi syntymättä.

25 minuutin kohdalla Skavaböle hyökkäsi ensin kierrätettyään palloa laidalta toiselle. Pallo pelattiin 20 metrin etäisyydellä maalista keskustaan ja RiRan puolustusmiehitys hajosi tässä kohtaa, konkaripuolustaja Pasi Eskelisen yrittäessä ehtiä katkomaan tilannetta. Puolustuksen vasemmalle puolelle jäi pelaaja liian vapaaksi ja hän ehti asetella palloa hetken, kunnes laukoi sen varmasti maalin takanurkkaan. Maalissa pelannut Severi Paakkanen oli tilanteessa omien sanojensa mukaan hivenen väärin sijoittunut, mutta ratkaisevaa oli kuitenkin puolustusmiehityksen hetkellinen hajoaminen.

Maalin jälkeen molemmilla joukkueilla oli muutamat hyvät hyökkäykset. Niko pääsi etenemään oikealta, vain yksi puolustaja ahdistajanaan. Niko etenkin aina kuudentoistarajalle saakka, josta yritti laukoa pallon kohti maalia. Niko kuitenkin "kamppasi" tilanteessa itsensä ja laukaus epäonnistui karkeasti. Myös Skavaböle pääsi hyvään tekopaikkaan, mutta Skavabölen keskikenttä pelaajan laukaus pomppi ohi RiRan maalin. Ja vielä kertaalleen RiRa pääsi todelliseen tekopaikkaan, kun vähitellen miesten peleihin sisään ajettavan taitopelaajamme (ainakin unissaan) Toni Kapanen lähetti hienon puolen vaihdon kärkeen vaihdetulle Ahmadille, joka nosti pallon hienosti maalivahdin yli. Nosto kuitenkin viistosta kulmasta ohi Skavabölen maalin. Sinänsä hieno yritys, mutta selkeämpi laukaisuyritys olisi tilanteessa ollut ehkä poikaa. Jossitellahan voi aina.

Puoliajalle lähdettiin Skavabölen johtaessa tasaista ottelua numeroin 1-0.

Toisella puoliajalla ote pelistä siirtyi selvästi RiRalle. Skavaböle nukkui puoliajan alun melko pahasti ja RiRa vyöryi jatkuvasti, sekä laidoilta, että keskeltä kohti Skavabölen maalia. Hyviä hyökkäysyrityksiä oli runsaasti, mutta ratkaisevat syötöt menivät hivenen pitkäksi ja/tai jäivät Skavabölen hyvin syöttösuunnat peittäneiden puolustajien jalkoihin. Tässä vaiheessa Skavabölellä oli ottelussa selvästi heikoin hetkensä ja sen pelaajien hermostuneet huutelut "pitää tää toinenkin puoliaika pelata" kertoivat tilanteesta hyvin. RiRa ei kuitenkaan onnistunut rakentamaan tässä vaiheessa riittävän vaarallisia hyökkäyksiä ja Skavabölen puolustus kesti.

Varsinaisesti peliin kuulumattomia episodeja nähtiin muutama ja molemmissa mukana olivat, RiRasta Sauli Tuomela ja Skavabölestä Tuomas etunimeä totteleva maalivahti. Ensin Sauli pääsi hyvään vetopaikkaan, mutta tilanteessa tuomari näki pallon osuneen Saulin käteen ja vihelsi Skavabölelle vapaapotkun. Sauli veti pallon jälkitilanteessa pitkälle Skavabölen maalin ohi ja se meni aina Hyrylän kentän hankalan kumpareen taakse. Tilanteessa Skavabölen pelaajat aloittivat maalivahtinsa johdolla kovan mussutuksen Saulille, että Sale saisi itse hakea vetämänsä pallon. Viimein Skavabölen pelaajilla välähti, että he johtavat ottelua ja hehän tilanteessa voittavat aikaa. Ennen ottelu tiedustelin Skavabölen pelaajilta, että eikö kyseisen kumparemaalin tolpalle voisi laittaa toisen pallon, juuri tällaisia tilanteita varten. Skavabölessä ei kuitenkaan jostain syystä tunnuttu olevan lainkaan kiinnostuneita tästä ja nyt tilanteessa olivat itse valittamassa asiasta.

Toisessa tilanteessa Sauli meni turhaan härnäämään maalipotkua juuri potkaisemassa ollutta Skavabölen maalivahtia. Joka soitti tilanteessa jälleen voimakkaasti mieli-instrumenttiaan eli suutaan. Maalivahti vaatimalla vaati Saulille varoitusta ja sehän sieltä Saulille lopulta tuli, seuraavan katkon aikana. Onneksi Saulia ei varoitettu aikaisemman tilanteen jälkipelistä. Skavabölen maalivahtia oli hauska seurata vaihtopenkiltä, kun kaveri suu vaahdossa raportoi, jokaisesta tilanteesta, jossa hän koki joukkueensa kokeneen vääryyttä. Ison kaljupäisen miehen taholta tällainen nyt vain näyttää erittäin huvittavalta. Mutta kai se on toisilla keino pysyä ottelun melskeessä mukana.

Takasin otteluun, jossa RiRa pyöritti peliä mielin määrin. Keskikentällä vaihteeksi laidassa pelannut Henkka liikkui erinomaisesti ja keskellä Antti Ahjoniemi ja ylempänä keskellä Ville Vornanen, syöttelivät laadukkaasti toisilleen ja laitapelaajille. Vain pallon pelaaminen kärjille oli erityisen vaikeaa ja aivan parhaisiin tekopaikkoihin ei päästy.

RiRa oli iskeä tasoituksen, kun joku keskikenttäpelaajista vapautti Aapon puolittaiseen läpiajoon, josta Aapo teki nopeudellaan (lue Skavabölen puolustajien hitaudella) täydellisen läpiajon. Viimeistely ontui pahemman kerran ja heppoinen laukaus ei tuottanut kavennusmaalia.

Liian kova kosketus ?

Skavaböle iski kuin tyhjästä 60 peliminuutin jälkeen. Se sai vaarattomasta tilanteesta vaparin vasemmalta, josta pallo keskitettiin kentän pisimmän miehen eli Skavabölen keskikenttämiehen päähän, joka kokemuksen tuomalla varmuudella puski pallon, höntyillen vastaan lähteneen Severin ohitse. Kuolettavalta tuntunut takaisku RiRalle, peli kenttätapahtumista huolimatta 2-0.

Maalin jälkeen tunnelmat RiRan leirissä vaipuivat selvästi, vaikka aikaa vielä riitti. Pelaamista ei kuitenkaan missään vaiheessa lopetettu ja aivan viimeisille minuuteille ja sekunneille asti joukkue jaksoi yrittää hyökätä. Toisella puoliajalla peli kääntyi RiRalle sen oman hyvän pelin ansiosta, mutta myös Skavabölen selkeän vetäytymisen takia. Tilanteita riitti ja paremmat laukaukset sekä vielä hivenen paremmat syötöt ratkaisevissa tilanteissa olisivat olleet tänään valttia.

Kentän tuhlaajapoika Aapo pääsi vielä kertaalleen kunnolla läpi Skavabölen puolustukselta, mutta jälleen viimeistely suoraan Skavabölen maalivahtia päin. Toisessa vähemmän selvässä läpiajossa pallo karkasi Aapon jalasta ja Skavaböle selvisi tästäkin säikähdyksellä. Aapon paikkojen lisäksi tilanteita tuli myös Lassi Järviselle, sekä jälleen vahvasti ja sisukkaasti pelanneelle Saulille. Myös Tommi Kumén pääsi yleisen hässäkän yhteydessä kokeilemaan volleytaitojaan, mutta kuitenkin tuloksetta. Lopussa joukkueen pelaajamanageri Niko nilkutti pois kentältä ja totesi Skavabölen jalan osuneen lonkkaan. "Nyt rusahti jotain lonkassa". Vamman vakavuudesta ei ole vielä tarkempaa tietoa. "Kipeä se on ja juosta ei pysty"

RiRan toisen puoliajan totaalisesta hallinnasta ja hyvistä paikoista huolimatta, mikään ei tänään RiRaa auttanut ja se kärsi toisen peräkkäisen tappionsa rutiininomaisesti pelanneelle ja maalinsa puhtaana pitäneelle Skavabölelle lukemin 2-0.

Kauden kahden ensimmäisen pelin jälkeen vastus on selkeästi koventunut ja tappiot on kärsitty hyvien peliesitysten jälkeen maalein 2-0. Vastus ei ole siis kuitenkaan koventunut, niin paljoa että RiRan kannattaisi olla huolissaan omasta pelistään ja pärjäämisestään tämän vuotisessa lohkossaan. Lohko on alkanut äärimmäisen tasaisena ja lähes jokainen joukkue on voiton lisäksi kärsinyt myös tappion ja useimmat pelanneet siihen yhden tasapelin päälle. Huolestuneita voidaan olla siinä vaiheessa, jos yksikään näistä tiukoista väännöistä ei käännyt RiRalle ja pistejahdissa jatketaan edelleen kivikkoisella tiellä. Samalla tavalla, kun viime vuonna kutosessa tiukat pelit onnistuttiin kääntämään eduksemme, niin tänä vuonna myös näistä samaisista tiukoista väännöistä pitää ottaa pisteitä.

Asia mistä RiRan pitää olla hiukan huolissaan on hyökkäyspelin tehottomuus, ei kuitenkaan kovinkaan paljon sen toimivuus, joka ainakin tänään oli aivan riittävää tasoa ottelun kääntämiseen. Maaliton sarjapelien putki jatkui nyt jo kolmannessa ottelussa ja minuutteja ilman maaleja on kertynyt jo 286. Sarjassa ainoat maalinsa RiRa on tehnyt vajaamiehistä KoiPSia vastaan kauden avausottelussa, jossa syntyi osumia neljä kappaletta. Uskon on edelleen pysyttävä vahvana ja luotettava siihen, että homma on kiinni tosiaan nyt jo ripauksesta onneakin ja pallo rupeaa pomppimaan meille maalipaikoissa ja kaikissa kentän tapahtumissa. Legendaarisen Golf-pelaajan Jack Nicklauksen lausahduksessa piileekin RiRalle oiva vihje. "Mitä kovemmin työskentelet, sitä onnekkaammaksi tulet".